Het antwoord op jouw vragen over persoonlijke styling en esthetiek 

Prettige verhaardag!

‘Prettige verhaardag.’ De verjaardag felicitatie was al weg voordat ik door had dat ik er een lettertoets naast zat. Ze kon er wel om lachen met haar haarloze huid maar een ander met last van overbeharing zou het minder hebben gewaardeerd.

Haar. Het is een onderwerp dat veel vrouwen bezighoudt. Bij mannen is het wat algemener geaccepteerd dat die begroeiing er is. Hoewel de ontharingsproducten ook bij hen steeds meer zijn te vinden in de badkamer. Op Instagram groeit het verzet van vrouwen tegen het beeld dat elk plukje haar moet worden weggevaagd. Sommige dames gaan zo ver dat ze zich niet meer scheren en met behaarde benen op de foto gaan.

Do's and don'ts bij ontharen

Geen oordeel, beharing is natuurlijk. De een laat de natuur zijn werk doen, de ander gaat op een haarloze missie. Wat zijn de do’s en don’ts bij zo’n expeditie?

 • Kijk goed welke gebieden je wil behandelen. Niet elk product is geschikt voor elke zone.
 • Werk hygiënisch. Maak je huid goed schoon en ontsmet hulpmiddelen van tevoren en achteraf met alcohol of water en zeep.
 • Onthaar je huid niet als die stuk is.

Welke tools zou je kunnen gebruiken: 

 • Scheermes. Gebruik scheerschuim om te voorkomen dat je met het mes in je huid blijft hangen. Een scheermes is geschikt voor alle zones behalve het gezicht. Gebruik daar geen scheermes want als je je snijdt dan loop je met een lelijke wond in je gezicht. Wil je toch van je 'peach fuzz' (de donshaartjes in je gezicht) af gebruik dan een neushaartrimmer.
 • Ontharingscrème. Kan op alle zones maar kijk wel goed naar de ingrediënten. Gebruik een milde variant voor intieme zones en het gezicht. Crème in het gezicht kan irriteren. Probeer eerst een beetje op de donshaartjes op je arm.
 • Epileren. Een soort van martelwerktuig maar wel een garantie dat je een paar weken lang bye bye zegt tegen haartjes. Niet in het gezicht gebruiken. Is te heftig en als je uitschiet dan raak je misschien meer kwijt dan je wilde. Een halve wenkbrauw bijvoorbeeld.
 • IPL. Intense pulsed light. Een lichtflits die het haarzakje dichtbrandt. Tijdsintensief, er zijn meerdere sessies voor nodig, maar wel effectief. Je kunt zelf een apparaat kopen. Let wel op dat als je lichtblonde haren hebt dat deze methode niet goed werkt. De IPL-apparatuur is vooral geschikt voor dames met donkere haren.
 • Laser. Deze methode is alleen in de salon te doen. Let op dat je iemand uitzoekt die met het apparaat mag werken. De regelgeving wordt steeds strenger maar helaas zijn er nog cowboys die voor weinig geld je huid willen behandelen.
 • Harsen. Een wat pijnlijke manier van ontharen die nog wat napijn en roodheid kan geven. Persoonlijk zou ik voor andere opties kiezen. Is je huid wat dun door medicatie of gebruik je een vitamine A zuur crème dan raad ik het helemaal af. Het harsen van mijn wenkbrauwen resulteerde in twee bloederige biefstukjes boven mijn ogen. Ik was vergeten dat ik vitamine A zuur gebruikte.
 • Elektrisch ontharen. Met een apparaatje wordt via een naald een elektrische puls afgegeven waardoor het haarzakje wordt dicht gebrand. Kan handig zijn voor haartjes in het gezicht zoals op de bovenlip en wordt gedaan in een schoonheidssalon. 
 • Pincet. Vooral geschikt voor kleine oppervlaktes als de wenkbrauwen. Pas op dat je niet ‘overplukt.’ Wenkbrauwen vormen het venster van je gezicht.  

Nog een tip. Smeer als je je hebt onthaard een mengseltje van verpulverde paracetamol en water over de behandelde zone. De salicylzuur in paracetamol is dezelfde werkstof die je ook terugvindt in bepaalde exfolianten (verwijdert dode huidcellen) en voorkomt dat haartjes ingroeien en rode bultjes ontstaan. Doe dit niet als je allergisch bent voor paracetamol! Dan is wat jojoba olie of een andere verzachtende crème een alternatief.

Wil je wat goede adressen weten voor een fijne behandeling én het aanpakken van je beharing kijk dan eens bij Op stap met Lisa.

 
 
 
 
E-mailen
Instagram
LinkedIn