Kleding als uniform

Wat me is bijgebleven van de spannende stripboekenserie Rik Ringers is een tekening waarin detective Rik zijn kledingkast opentrekt. In die kast, met de hangertjes keurig op dezelfde afstand van elkaar, hingen alleen maar dezelfde iconische jasjes. Rik zag er altijd strak uit maar wel in dezelfde outfit, elke dag weer. In eerste instantie viel me dat niet op want deze detective profileerde zich vooral als een slimme man die allerlei moeilijke zaken wist op te lossen. Voor hem is zijn jasje zijn uniform. Een kledingstuk dat zichzelf elke dag herhaalt maar waarin hij zich onderscheidt van de rest.

Werkuniform

Toen ik ' kleding als uniform' als inspiratie voor dit blog googelde kwam ik vooral hits tegen die te maken hebben met werkkleding. Logisch. Voor veel beroepen is een uniform verplicht en dat maakt de beroepsgroep herkenbaar. Politie, brandweer, ambulance, winkelpersoneel. Ik kan me nog herinneren dat mijn moeder die in de verpleging werkte op een gegeven moment in haar eigen kleding haar werk mocht doen. Kleding waarin je je thuis voelt en wat, zo kan ik me voorstellen, de afstand tot de mensen die je helpt kleiner maakt. Maar een uniform kan ook de gewenste afstand scheppen tot mensen. Als een ME'er op je af komt stormen dan weet je dat dat niet is om gezellig een kopje koffie te drinken.

In de wereld van uniformen heeft de laatste jaren een revolutie plaatsgevonden. Bedrijven waar een bedrijfsoutfit verplicht is hebben grote namen uit de modewereld aangetrokken om hun personeel er stylish uit te laten zien. Mart Visser, Frans Molenaar en Alexander van Slobbe gingen de uitdaging aan. Ook Jan Taminiau deed het. De couturier hielp medewerkers van het hotel Waldorf Astoria in Amsterdam aan een nieuwe look. En zo is het bruggetje makkelijk gemaakt naar de ‘burgerkleding’.

Zwart

Deze kleding kun je ook inzetten als je uniform. Ik las een paar jaar geleden enkele interviews met vrouwen die zich gedisciplineerd en consequent in hetzelfde kleden. Zo kwam een vrouw voorbij die alleen maar jurken draagt en vertelde iemand over de liefde voor zwarte kleding. Deze laatste heeft van de liefde voor die kleur haar beroep gemaakt: Marjo Kranenborg is styliste en eigenaresse van www.blck.nl

 Zij zegt dat zwart alle aandacht trekt naar iemands gezicht, naar iemands persoonlijkheid. Dat geldt ook een beetje voor de mensen die het minimalisme aanhangen. De kleding maakt ruimte voor de persoon zelf. Wat is jouw uniform?

 
 
 
 
E-mailen
Instagram
LinkedIn