Mooi jezelf zijn 


Je huid duur verkopen

Crème voor een leeftijd vanaf 30, 40, 50 en 60 jaar. Een bekend merk verkoopt het aan vrouwen. Marketing, mensen. Het idee dat je huid een leeftijd heeft klopt niet. Als je ouder wordt kun je wel gemiddeld wat vaker rimpels krijgen of pigmentvlekken en een drogere huid onder invloed van hormonen. En de huid kan wat dunner worden. Ben je altijd braaf uit de zon gebleven en/of ben je gezegend met goede genen dan heb je misschien op je 40e de strakke huid van een 25-jarige. De huid is in de basis droog, vet of gecombineerd. Dus hol niet naar de winkel als je 40 wordt om al je crèmes te vervangen maar kijk naar wat die nodig heeft in de basis en vul aan met producten voor het aanpakken van specifieke issues. Ik noem er een paar en een denkrichting voor een oplossing.

Pigmentvlekken

Een pigmentvlek is een verstoring in de huid, vaak door oudere zonschade. Zo kan een zonbeschadiging pas vele jaren later zichtbaar worden in de vorm van een verkleurd plekje. Veel gebruikt product maar alleen op recept verkrijgbaar in Nederland is hydroquinone. Het heeft een oplichtend effect maar ook de nodige bijwerkingen. En minder geschikt voor de donkere huid. Deze huid kan baat hebben bij Azelaïnezuur. Een hoge concentratie vitamine C in een product kan je ook op weg helpen. Wordt een plek groter of verandert die van kleur ga dan naar je huisarts. Ook kun je een huidtherapeut raadplegen voordat je met producten gaat smeren. Bij deze HBO-opgeleide therapeut kun je ook terecht voor laserbehandelingen die pigmentverstoringen kunnen aanpakken. Alternatief is een chemische peeling waarbij de bovenste laag van de huis wordt losgeweekt. Klinkt enger dan het is.

Rimpels

Hét middel tegen rimpels is het smeren van een zonnefactor. Elke dag, ook als je binnen zit. Want UV komt ook door de ruiten heen. Vermijd de volle zon als je kan, met name ’s middags. De enige crème die bewezen werkt bij het aanpakken van rimpels is vitamine A zuur. Helaas ook alleen verkrijgbaar op recept. En niet voor niets. De crème kan de eerste maanden zorgen voor een droge, overgevoelige huid. Op de lange termijn kun je er mooie effecten mee bereiken. Start wel met een lage dosering. Ook kunnen laser- en peelingbehandelingen uitkomst bieden. Hangt wel een ander prijskaartje aan dan aan de crème. 

Acné

Acné is niet alleen iets wat pubers treft. Hormonale schommelingen kunnen ook op latere leeftijd zorgen voor ontstekingen. Gebruik milde reinigingsproducten. Een druppeltje tea tree olie in je crème kan helpen om je huid tot rust te brengen. Omdat de celdeling van je huid wat langzamer wordt in de loop der jaren is het belangrijk om een goede exfoliant te gebruiken die de dode huidcellen verwijdert. Gebruik geen scrub, die kan de huid alleen maar beschadigen. Benzoylperoxide is ook een krachtig middel tegen acné en is goedkoop verkrijgbaar bij bijvoorbeeld een Etos. Kan de huid wel wat uitdrogen. 

Huidtherapeut

Kijk wel goed of je echt acné hebt. Het hebben van ontstekingen kan ook verband houden met bijvoorbeeld een huidaandoening als rosacea of periorale dermatitis. Twijfel je, ga dan naar een huidtherapeut of via de huisarts naar een dermatoloog. Ik spreek uit ervaring want ik gebruikte ooit producten tegen acné maar bleek dermatitis te hebben. Laser en peelings kunnen ook hier helpen. Check eens bij je ziektekostenverzekeraar of je een tegemoetkoming in de kosten van een dergelijke behandeling kan krijgen. Sommige verzekeraars doen dat op medische indicatie.  

Droge huid

De huid kan wat droger worden onder invloed van hormonale veranderingen als je ouder wordt. Hyaluronzuur is een echte vochtvasthouder en is te vinden in meerdere producten. Ook is een simpel product als vaseline een mooie aanvulling voor de drogere huid. Het houdt vocht vast in je huid. Kijk eens op beautypedia.com voor producten waar vochtvasthoudende ingrediënten in zitten. En dit geldt voor alle leeftijden: weet wat je smeert! Beautypedia geeft onafhankelijke productinformatie zodat je weet dat je het allerbeste voor je huid doet.

 
 
 
 
E-mailen
Instagram
LinkedIn