Een geur die geen gevangenen neemt

Santa Maria Novella is een van de oudste parfumhuizen ter wereld. Diep geworteld in religie want het parfum werd gemaakt door Dominicaanse monniken. 

Tegenwoordig staan de mensen in de rij voor het prachtige pand in Florence. Met name Japanners en Russen hebben dit cult parfumhuis omarmd. Het merk hoort bij wat men noemt een niche. Allergiegevoelige mensen zullen het een nies noemen want de geuren zijn vaak exotisch, intens en uniek. In de mainstream wereld van parfum, de geuren die je koopt bij een Douglas bijvoorbeeld, wordt Obsession van Calvin Klein gezien als een geur die aanschurkt tegen de niche. Toen ik laatst een parfumforum bezocht verwoordde een bezoeker het heel mooi: ‘dit is een geur die geen gevangenen neemt.’ De niet te missen geur uit 1985 werd in die jaren een cultparfum, naast bijvoorbeeld Fahrenheit van Dior en Opium van Yves Saint Laurent. Je hield er van of je vluchtte het pand uit als iemand een van deze geuren droeg. 


Obsession doet me denken aan een met zonnebrandcrème ingesmeerde huid die een dag op het strand heeft doorgebracht. Enkele noten (zo noemen ze dat bij een parfum): in de top (dat ruik je eerst) vanille en basilicum, in het hart (dat volgt) sandelhout en ceder en in de basis (de geur die overblijft) wierook en amber. 

In een zoektocht naar een uniek parfum met mijn favoriete noten kwam ik een paar jaar geleden uit in de prachtige parfumsalon van Lianne Tio Parfums in Rotterdam. Met recht een salon te noemen waarin de unieke parfums in aparte nisjes staan opgesteld. Een aanrader. Lianne kent elk merk als geen ander en kan er bevlogen over vertellen. Ik kwam bij haar voor Santa Maria Novella maar ontwikkelde een nieuwe liefde door een sample dat ze had meegegeven: Lorenzo Villoresi. Van huis uit een natuurkundige die in 1990 in zijn familiepalazzo in Florence zijn parfumlijn begon. Hij laat zich inspireren door Toscaanse handelaren die routes uit de Renaissance aflegden en in zijn creaties komen alle elementen die Toscane kenmerken samen. De moeite waard om eens te proberen. 

Nu hangt er een ander prijskaartje aan niche parfums dan die je in de winkel vindt maar dan heb je ook een unieke geur. Wil je niet meteen een fortuin uitgeven maak dan eens gebruik van een sample service. Celeste parfums in Den Haag is een mooie optie. Zo kun je ruiken wat bij je past. 

Heb je toch wat meer hulp nodig dan kun je terecht bij de perfume lounge Annindriya in Amsterdam voor een parfumconsult. Ook deze lounge heeft een goede sampleservice en kun je proefjes bestellen op geurgroepen. Ze doen er altijd nog iets extra’s bij om uit te proberen. Zo wilde ik graag een geur van Satori proberen, de enige niche parfumeur in Japan. Een peperduur luchtje waarvan ik in eerste instantie hoorde dat er geen sample van was. Maar bij een volgende bestelling kreeg ik tot mijn verrassing toch een klein buisje. Dat noem ik service! 

Afsluitend raad ik je aan parfum niet direct op je huid te sprayen maar op warme plekken op je kleding en op je haren. Alcohol in parfum kan vervelende bijwerkingen geven voor je huid. Over alcohol en andere stoffen in huidverzorging praat ik je een andere keer bij. En mocht je advies willen over parfum dan kun je bij me aankloppen.


E-mailen
Instagram
LinkedIn